Somnul şi insomniaTerapii alternative

Autohipnoza ajută în insomnie. Cum se procedează?

Insomnia e o problemă specifică omului modern, iar statisticile arată că dormim cu 20% mai puţin faţă de acum 100 de ani. 30% din populaţie se confruntă cu această tulburare, iar femeile sînt de două ori mai predispuse la insomnie decît bărbaţii. Motivele identificate de specialişti sînt diverse, însă cele mai des întîlnite sînt stresul, dependenţa tot mai mare de tehnologie şi confuziile tot mai dese pe care le are creierul nostru atunci cînd trebuie să distingă ziua de noapte. Toţi aceşti factori perturbatori ne ţin treji, iar adeseori constatăm că nu reuşim să adormim decît la ora 3 dimineaţa.

În timp, insomnia are efecte foarte grave asupra sănătăţii noastre, deoarece funcţiile neurologice nu au reuşit să se refacă în timpul somnului, vom lua în greutate şi vom suferi de stări de anxietate, pierderi frecvente de memorie şi lipsă de luciditate. Specialiștii ne avertizează că, înainte să începem să luăm somnifere fără prescripţie, trebuie să identificăm dacă insomnia s-a instalat din cauze medicale sau psihologice, iar dacă nu putem dormi din cauză stresului, atunci există cîteva metode rapide prin care ne putem relaxa şi vom putea dormi liniştiţi chiar şi 8-10 ore.

Specialiştii de la Asociaţia Română de Hipnoză folosesc, de cîţiva ani, autohipnoza ca metodă foarte eficientă şi rapidă prin care putem scăpa de insomnii.

Iată o tehnică foarte simplă de autohipnoză, care ajută la un somn profund, este următoarea:

  • Cu minimum 30 minute înainte de somn, nu mai utilizaţi telefonul, tableta, computerul sau televizorul.
  • Citiţi o carte la lumină difuză, cum ar fi lumina veiozei.
  • Cînd vreţi să dormişi, închideţi ochii și mențineţi atenția asupra respirației.
  • Puneţi vîrful limbii pe gingia de sus, chiar deasupra dinților și țineţi-o acolo tot timpul exercițiului.
  • Expiraţi complet pe gură și scoateţi un ușor sunet.
  • Închideţi gura și inspiraţi ușor pe nas numărînd pînă la patru. Mențineţi respirația numărînd pînă la 7. Expiraţi complet pe gură numărînd pînă la 8 scoțînd același sunet ca la prima expirație. Repetaţi acest proces de patru ori.

În tot acest timp, trebuie să mențineţi mintea și atenția relaxate, ca și cum cu fiecare inspirație, aduceţi o senzație de moleșeală fizică și mentală în trup și minte, relaxîndu-vă tot mai mult.

Autohipnoza este folosită, de asemenea, şi pentru modificarea greutăţii corporale, pentru a ne lăsa de fumat, pentru a creşte stima şi încrederea în sine, pentru a scăpa de atacuri de panică, anxietate, fobii sau stres, pentru a gestiona sau a controla durerile, pentru a ne îmbunătăţi viaţa sexuală sau sentimentală.

Articolul integral în doctorulzilei.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns